Lezing
Reserveringen tot:27-08-2024 19:00
dinsdag 27 augustus
Aanvang:
19:30
Entree:
€ 0.00

Alvast een tipje van de sluier. Opa Herman Silbernberg en Rosalie Schwarz hadden een manufacturenzaak op de Brandstraat, pand Livera. Zoon Philip trouwde met Rotterdamse, Jenette van der Stam en ze kregen twee kinderen, Roosje en Herman junior. Opa en Oma waren al gestorven voor de deportaties, maar Philip en Jenette zijn verraden en vermoord in Auschwitz. Philip ging in 1941 naar stadsfotograaf Wulms om portretfoto te maken met Jodenster op zijn kostuum. Hij zei altijd tegen zijn zoon Herman: “Jochie, je moet er trots op zijn…en dat werd later de titel van zijn tekeningenboek. De kinderen Roosje en Herman overleefden de oorlog…De lezing wordt opgeluisterd door René Haustermans, die liedjes vertolkt van Salomon Ossendrijver van de Marotte in Sittard. Dit om te laten zien hoever de integratie van joden was gevorderd in Sittard.

Jac Lemmens
Archivaris en historicus Jac Lemmens houdt zich al enkele decennia bezig met de geschiedenis van de joden in Limburg.In 1988 studeerde Jac af aan de Universiteit van Nijmegen op de joodse gemeente Maastricht in de 19de eeuw en dan met name onderzocht hij de druk die ervan overheidswege werd uitgeoefend om de joden te laten assimileren en bijvoorbeeld het Jiddisj te laten afzweren. Van zijn hand verschenen in de loop der jaren enkele artikelen en boeken, die allen uitverkocht zijn en nu kosteloos te raadplegen zijn op drie websites, die Jac ook heeft ontwikkeld: 1. Erfgoedcluster Weert (www.erfgoedhuisweert.nl) 2. Stolpersteine Sittard-Geleen (www.stolpersteinesittardgeleen.nl) 3. Joods Cultureel Erfgoed Limburg (www.jcel.nl).

René Haustermans, Sittard 1977
Muzikant, programmamaker, schrijver, pastor in Klooster Wittem en binnen de erfgoedsector en onder meer werkzaam als specialist Limburgse etnologie en muziekcultuur.

Deze voorstelling is in onze theaterzaal (zitplaatsen)

Aantal

Komende voorstellingen

Alles geit plat

Collectief Limburgse muzikanten

zaterdag 14 september

>>

Paul van Loo/Ivo Rosbeek

Franse chansons

zaterdag 21 september

>>

Lotte Walda en band

Singer-songwriter

vrijdag 27 september

>>

Fire In Her Eyes (VK)

psychfolk, rock, pop, jazz, wereldmuziek

vrijdag 4 oktober

>>

Back to Dylan

A tribute to Bob Dylan’s best years

zondag 6 oktober

>>

logo small

Altijd op de hoogte zijn van onze voorstellingen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief

 

Onze voorstellingen worden mede mogelijk gemaakt dankzij

 

Sponsor worden?

Theater Karroessel is een vrijwilligersorganisatie en kan altijd (financiële) steun gebruiken. Draagt u theater Karroessel een warm hart toe en wilt u sponsor worden? Neem dan contact met ons op via info@karroessel.nl. We maken dan met u een afspraak om de mogelijkheden te bespreken.