Terugblik voorstellingen

Met de voorstelling Het Huis van Bernarda Alba vervulde huisvereniging Facet een lang gekoesterde wens om te spelen op locatie. En wat voor locatie! Het ietwat sinistere interieur van een oude boerenstal in Neerbeek was de perfecte entourage voor het eveneens sinistere thema. Na het overlijden van haar echtgenoot houdt moeder haar dochters gevangen. Ondergedompeld in rouw, maar ook om ze te "behoeden" voor mannelijke verlokkingen. Welbeschouwd een zeer actueel thema, want juist in deze tijden wordt de wereld regelmatig opgeschrikt door verschrikkelijke daden van eenlingen, gestuurd door de onbegrijpelijke krochten van hun ziel. Bijna een pessimistische boodschap dus, maar het mooie van kunst is nu juist dat het ons verder laat kijken dan de oppervlakte die zich aandient. Hulde voor de wijze waarop Facet ons hierin opnieuw heeft meegenomen.

View the embedded image gallery online at:
http://www.karroessel.nl/terugblik#sigProId526d6fea6a

Theater Karroessel kon wederom genieten van de traditionele try-out van Raymond Clement's oudejaarsconference. Speciaal voor deze gelegenheid lanceerde Raymond het nieuwe kanaal 20.15 FM met hitlijst van de potsierlijke mediamomenten uit 2015. Opnieuw virtuoos gedaan en een vaste waarde in de decembermaand die je niet moet willen missen.

View the embedded image gallery online at:
http://www.karroessel.nl/terugblik#sigProId47d170a0e6

De toneelvereniging Kroankel trekt nog steeds een volle zaal, dus van komkommertijd is geen sprake. Het betreft dan ook de titel van de nieuwe klucht voor het seizoen 2015-2016. Een blijspel met alle klassieke ingredienten zoals persoonsverwisselingen en dubbel gebruik van hotelkamers. De acteurs krijgen steeds de rollen die hen op het lijf geschreven zijn. De voorstelling voelt daardoor vertrouwd en toch verrassend, als resultaat van ieders maximale inzet. Aan het einde werd het 50-jarig (!) jubileum gememoreerd van Pierre Storcken, die met recht kan worden beschouwd als het boegbeeld van deze huisvereniging van Theater Karroessel.

View the embedded image gallery online at:
http://www.karroessel.nl/terugblik#sigProId6e80f9a83d

De muzikanten van Odessa 2 hebben een lange historie van optredens, vooral in de Oostelijke Mijnstreek. Deze avond deden zij de Waereldsjtad aan. Een ontmoeting dus van ons "westelijke" theater met het "oostelijke" Odessa. Het huidige repertoire bestaat uit symfonische popmuziek met een progrock tintje, de "Odessa saus". Tevens een nostalgische saus, want samengesteld uit covers van Magentha, Manfred Mann, Pink Floyd, Solution, Genesis en Alquin.

View the embedded image gallery online at:
http://www.karroessel.nl/terugblik#sigProId7efe39570f

Op deze fraaie zondagmiddag in september genoot Theater Karroessel het bijzondere voorrecht om de internationaal vermaarde Hermine Deurloo te ontvangen. Was het mede te danken aan haar begeleider Maarten van der Grinten, jazzgitarist en -componist, geboren in Geleen? Hermine bespeelt de chromatische mondharmonica met een virtuositeit die haar plaatst in een rijtje met Toots Thielemans en Stevie Wonder. De zachte melancholie van de mondharmonica baadde het theater in een meditatieve sfeer die best nog uren had mogen duren. Zo konden wij mijmerend afscheid nemen van de lange zomer en vederlicht de herfst in zweven.

View the embedded image gallery online at:
http://www.karroessel.nl/terugblik#sigProIddc5964355c

Uiteraard kon het Jaar van de Mijnen niet onopgemerkt voorbijgaan aan Theater Karroessel. Dankzij de initiatiefgroep Vetkaol en de samenwerking met de heemkundevereniging kon het theater genieten van een bijzondere avond. Het terugwaarts graven in de geschiedenis van Geleen - van dorp tot Waereldsjtad - riep opnieuw bijzondere emoties op, mede dankzij de muzikale opluistering door een keur van lokale artiesten. Daarbij blijkt steeds weer dat het mijnverleden niet alleen zijn stempel drukt op de oudere generaties, maar ook de jongeren niet onberoerd laat. Culturele manifestaties zoals het optreden van de groep Carboon in Sittard en Heerlen worden mede vormgegeven door jonge muzikanten, zelfs van niet-Limburgse afkomst. De muziek van Carboon kan met recht dė cultuurdrager van het Limburgse mijnverleden worden genoemd. De avond in Theater Karroessel werd dan ook zeer in stijl afgesloten met het melancholische lied Koempel Sjeng.

View the embedded image gallery online at:
http://www.karroessel.nl/terugblik#sigProIdbb0b58d740

Met de uitvoering "Oud Zeer" bracht Toneelgroep Sweikhuizen een eigen versie van de Duitse zwarte komedie "King Kongs' dochters". Een soort lightversie, maar niet minder prikkelend. Een schets van de morele chantage die mantelzorgers ondervinden in wat wij tegenwoordig de participatiemaatschappij noemen. Actueel, schrijnend maar ook humoristisch. Veelzeggend en een groot compliment voor TGS was de overweldigende belangstelling in de vorm van een serie uitverkochte voorstellingen.

View the embedded image gallery online at:
http://www.karroessel.nl/terugblik#sigProId7331b63228

Het meest onnavolgbaar voor het verstand zijn onze dromen. Met de voorstelling Diep stellen Theakids de wakkere toestand van het publiek dan ook danig op de proef (in de goede betekenis!). Zij voeren de toeschouwer mee langs een wonderlijke mix van beelden en emotie. Niet alleen als resultaat van fantasie, maar ook met tastbare verwijzingen naar onze innerlijke wereld. Zo verandert droomduiding in duiding van emoties die de voorstelling oproept, zowel bij de spelers als bij de toeschouwer. De zeer jonge acteurs van Theakids weten dit neer te zetten met grote scherpte, concentratie en toewijding. Een nieuwe parel aan de kroon van onze huisverenigingen.

View the embedded image gallery online at:
http://www.karroessel.nl/terugblik#sigProId0088464e44

Op 5 oktober 1942 werd Geleen getroffen door een luchtbombardement met rampzalige gevolgen voor mensen en gebouwen. Mede dankzij onderzoek door de Heemkundevereniging Geleen staat nu wel vast dat dit een vreselijke vergissing was van de Britse luchtmacht. De aanval was bedoeld voor Aken. De 70-jarige herdenking van deze gebeurtenis vond plaats met een dialezing in Theater Karroessel en een expositie. Deze is druk bezocht, niet in de laatste plaats door ouderen die deze verschrikking zelf hebben meegemaakt. Maar ook veel jongeren hebben deelgenomen. Zo indrukwekkend, zo lang geleden en toch zo dichtbij.

View the embedded image gallery online at:
http://www.karroessel.nl/terugblik#sigProIdf01711c541

logo small

Altijd op de hoogte zijn van onze voorstellingen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief

 

Onze voorstellingen worden mede mogelijk gemaakt dankzij

 

Sponsor worden?

Theater Karroessel is een vrijwilligersorganisatie en kan altijd (financiële) steun gebruiken. Draagt u theater Karroessel een warm hart toe en wilt u sponsor worden? Neem dan contact met ons op via info@karroessel.nl. We maken dan met u een afspraak om de mogelijkheden te bespreken.